top of page
חיפוש

תקיעות

תקיעות. כמה פעמים אנו חשים שבתחומים מסוימים אנחנו לא מצליחים להתקדם. אם זה קריירה, מציאת בן או בת זוג, ניהול חיי משפחה, עסקים ועוד. תקיעות פירושה שאנחנו מאד רוצים להתקדם ולהתפתח, ושוב ושוב מוצאים עצמנו נשארים במקום. אנחנו מאד רוצים להתפתח בעבודה ולקבל קידום, רוצים פעם אחת בחיים להיכנס לתחום עיסוק או תחום דעת ולהיות בו עד הסוף- כמו לימודים למקצוע, כמהים לבת או בן זוג ובהחלט מנסים, ולא הולך. הדברים נגמרים באמצע, או לא מתקדמים. פעמים רבות התקיעות הזו שורשיה בהימנעות סדרתית, כלומר הנטייה להימנע מלגעת ולשהות בתוך מצבים שמחד אנו יודעים שאנחנו רוצים בהם ושהם טובים לנו, אך מאידך הנגיעה בהם והשהות עימם קשות לנו מאד.

מה גורם לתקיעות הזו? בדרך כלל בעבודה על ההיסטוריה האישית והמשפחתית נוכל לראות את השורשים למצב זה בתחילת חיינו, ינקות וילדות. מה היה שם שהביא אותנו לפתח דפוסי הימנעות? הימנעות היא מנגנון הגנה שבא לחסוך מאתנו את החשיפה למצבים מעוררי כאב. למשל אם ילד מסוים מקבל תגובה מזלזלת מחבריו לכיתה בכל פעם שאומר משהו, לאורך זמן הוא עשוי להימנע מלדבר בכיתה, כלומר לפתח מנגנון הישרדותי שמונע את כאב הזלזול מהסביבה פשוט על ידי הימנעות.

כמבוגרים אנו עשויים למצוא עצמנו משחזרים את דפוסי ההישרדות האלה ונמנעים ממצבים פעם יצרו כאב אך כיום המציאות השתנתה. אותו ילד שחווה בוז מסביבתו כבר לא נמצא בסביבת הילדים מבית הספר אלא מבוגרים אחרים לגמרי בעולם העבודה, אך עדיין נושא בתוכו את הכאב ועל כן עשוי להימנע מלדבר אם אין הכרח. אם לא יבדוק מה יקרה אם כן ינסה לדבר ימשיך להיות מופעל על ידי מנגנון ההגנה הישן (אך היעיל) של ההימנעות. בקליניקה אנו משלבים בין כמה סוגים של התמודדות עם המצב כדי להביא לצמצום ההימנעות ולהרחבת האפשרות להיפתח לעולם ולהתפתח למקומות אליהם אנו כמהים להגיע. כמובן יש חשיבות לעבודה רגשית באמצעות מה שנקרא talk therapy כדי להבין מה היה בעבר ומה יצר בעבר ועדיין נוכח שיוצר את ההימנעות. בנוסף מתחילים לעשות צעדים בעולם האמיתי, כאלה שמהווים תרגול של "מה יקרה אם לא אמנע" ולבחון את התוצאות ולאט לאט להביא למצב בו אנו פחות מופעלים וחסומים על ידי מנגנוני ההישרדות הוותיקים. זה לא בהכרח מהלך קל או קצר אלא תהליך שיש בו התמודדות עם דפוסים שהתקבעו ולעתים קשה לשנותם. קשה, אך אפשרי!

הכותב הוא פסיכותרפיסט (פסיכותרפיה גופנית-נפשית מבוססת מיינדפולנס), בתל אביב, הצפון הישן. לאתר: https://www.davidnisky-psychotherapy.com/

Photo by Tiana: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-a-chair-next-to-a-window-4112894/



12 צפיות

Comments


bottom of page