מהו טיפול? איך שני אנשים שיושבים ומדברים יכולים להביא להקלה במצוקתו של אחד מהם? השאלה הזו העסיקה אותי מיומי הראשון כמטפל, ולמעשה עדיין חיה ונושמת. המחשבה האינטואיטיבית הראשונה שעולה בי היא שכבני אדם כאשר אנו במצוקה הדבר הראשון שנחפש הוא אדם אחר, מישהו לשתף אותו במצוקתנו, להיסמך עליו, להיעזר בו, מישהו שידע להזדהות עם כאבינו ולהיות אתנו שם. מיומנו הראשון עלי אדמות אנו זקוקים לבני אדם אחרים, אמא/אבא, אחים ואחיות ובני משפחה אחרים, חברים ועוד. ככל שאנחנו גדלים הקשר עם האחרים הולך ונהיה פחות קשור לקיום הפיזי (כמו תינוק שחייו תלויים במבוגר המטפל בו) ויותר ברווחה הנפשית. אם כך אך טבעי שכאשר אנו במצוקה נחפש קרבה וסעד בנוכחות של אדם אחר. לעתים אנו חשים שעצם הנוכחות של אדם המוכן להזדהות באופן מלא עם מה שקורה לנו, היא הסיוע לו אנו זקוקים. התחושה שיש מישהו אתנו מפיגה את הבדידות שאנו עשויים לחוש בזמן מצוקה ומאפשרת לנו להתמודד. המטפל יכול להיות אותו אדם, ולא סתם אלא מי שהוכשר ואומן להיות זה שמשתתף מסייע ונוכח עם המצוקה. פעמים רבות המצוקה נובעת מפגיעות רגשיות וחסכים מתקופות מוקדמות בחיינו. חווינו כאב, התייחסות לא נאותה, התעלמות או כל מגע אחר עם בני אדם, קרובים ולנו ואחרים, שאינו מועיל ומטפח אלא מזיק. תיאוריות שונות המקובלות כיום גורסות שלהתפתחות שלנו כבני אדם שלמים ובריאים עם כישורי חיים וחיברות מועילים יש קשר הדוק לסוג ההתקשרות שהיה לנו עם המבוגרים שטיפלו בנו (אבא/אמא או אחרים) כשהיינו תינוקות ופעוטות. כאשר ההתקשרות הזו אינה תקינה או שהיו בה חסכים וחוויות מזיקות אנו עשויים לחוות קשיים שונים, כמו קושי ביצירת קשרים, מצוקה נפשית כזו או אחרת בגיל מבוגר יותר ועוד. ננסה לזהות את המקורות למצוקות, ואם הן קשורות להתקשרות המוקדמת אזי השאיפה בטיפול היא ליצור מערכת יחסים שיש בה ביטחון ואמון כך שייווצר מרחב המאפשר תיקון וחוויה בריאה יותר של התקשרות. בנוסף, לטיפול אנו מגיעים גם עם מצוקות שמקורן בחוויות חיים מגילאים מבוגרים יותר, כמו קשיים חברתיים בילדות ובגיל ההתבגרות, ובאירועי חיים מכוננים כמו טראומה. טראומה היא חוויה בה אנו חווים טלטלה גדולה שמשאירה את סימניה לאורך זמן, ואם יש לה השפעה מתמשכת אנו קוראים לתופעה הזו פוסט טראומה. הלם קרב, תאונת דרכים, תקיפה, אירועי מלחמה, חוויות השפלה קיצוניות ועוד, כל החוויות האלו יכולות להשאיר צלקות. בעבודה הטיפולית מתאפשר לאדם לעשות תהליך של ריפוי כך שיוכל להמשיך את חייו עם פחות כאב. זה נעשה באמצעים שונים, הכוללים מציאת מקום פנימי בטוח, פיתוח תשומת לב מיטיבה (מיינדפולנס) ועוד כלי התמודדות הנלמדים בצוותא יחד עם המטפל.
הניסיון שלי הראה שכאשר נוצר קשר בטוח ומיטיב בין מטפל ומטופל, לאורך הזמן יש הקלה במצוקות וריפוי של מה שהעיב על הנפש. ללא ספק הדבר דורש אורך רוח, סבלנות ונכונות להיכנס לקשר עמוק עם המטפל. לתוך הקשר הזה ניתן ליצוק טכניקות ושיטות עבודה שונות. במפגש הטיפולי אנו נעזרים במגוון של גישות ושיטות, המותאמות כל אחת ואחת לאדם המסוים, למצוקה ולזמן המתאים. אני למשל עובד הרבה עם הגוף, החל מאימון על תשומת לב לתחושות גוף ועבודה עימן, דרך עבודה בתנועה לחיזוק היציבות והביטחון, ולמידה ותרגול של מיינדפולנס.
Photo by cottonbro: https://www.pexels.com/photo/person-in-black-pants-and-black-shoes-sitting-on-brown-wooden-chair-4101143/
Comments