חרדה היא מושג שכולנו מכירים. חרדה היא מצב פיזי ונפשי בו אדם חש פחד ואי שקט בשל תחושה או מחשבה שיש איום עליו, ישיר או עקיף. חרדה יכולה להתעורר ממחשבות, על גורם אמיתי או דמיוני המעורר פחד.
במהלך השנים האחרונות עבדתי עם לא מעט אנשים מבוגרים, כבר בפנסיה או לקראתה, כאשר הגורם המרכזי לסבל שתיארו היה חרדה גדולה. מהי החרדה הזו, של אדם מבוגר.ת שיש לו או לה לכאורה חיים יציבים, משפחה אוהבת ונוכחת, מצב כלכלי איתן, ובמבט "אובייקטיבי"
מצבו או מצבה טוב ואין סיבה להתלונן? אותם מבוגרים מספרים שהסביבה אינה מבינה אותם, ולא מקבלת את העובדה ששנתם נודדת כתוצאה מחרדה.
מאין באה החרדה הזו?
אדם מבוגר נדרש להתמודד עם כמה גורמים שחלקם מתעורר עם הגיל, וחלקם נוכח בשלבי החיים השונים. הגורם המרכזי הוא ההשתנות, של הגוף ושל התודעה, עם הגיל המתקדם. כבר איני אותו אדם נמרץ ואנרגטי, יכולותי הפיזיות ואולי גם המנטליות משתנות, וקשה לי מאד לקבל זאת. הדימוי שלי מול העולם עומד בסכנה, אולי כבר איני מי שהייתי, והדבר מעורר חרדה.
המוות הרובץ לפתחי, שאני יודע.ת שזמני קצוב ועניין מותי הופך למוחשי ביותר, אנשים סביבי הולכים לעולמם ואני נשאר עם המחשבה הזו. כיצד מתמודדים?
הדבר הבסיסי ביותר הוא הנוכחות של קשר אישי ואנושי, המביא להבנה וקבלה של ההשתנות, לחמלה עצמית, ולראיית הטוב שבי היא הדבר הבסיסי והראשוני כדי להביא לרגיעה. בנוסף, ההכרה בכך שעם הגיל באה התפתחות תודעתית שחיבור אליה הוא מיטיב. במצבי סטרס וחרדה הדבר הראשון שבני אדם זקוקים לו ומחפשים הוא קשר אנושי: מבט אוהב, יד מושטת, מגע תומך, שיחת הזדהות, אמירה של אמפתיה, כל מה שאנושי בעולם היחסים בין בני אדם.
תרגול של מיינדפולנס יכול לסייע רבות בהתמודדות עם חרדה, שכן מהותו אימון של המוח בשהייה עם מה שיש, ואז כלל התופעות הקשורות לחרדה יכולות להיות נסבלות וכך החרדה שוככת. כמו כן בתרגול ולמידה של מיינדפולנס אנו לומדים לראות את ההשתנות בטמונה בכל תופעה וכך אנו יכולים לשהות באיזון גם עם ההשתנות שלנו עם הגיל והתופעות הנלוות לה. כלי עבודה מרכזי שמצאתי שמסייע רבות הוא ההתמקדות (focusing), שיחד עם מיינדפולנס מאפשר חיבור מאוזן למקומות הקשים, לחרדה, ומביא לרגיעה ויציבות.
Photo by RODNAE Productions from Pexels
Комментарии